Wat kan je verwachten op een bijeenkomst

Na jarenlang worstelen met je gewicht en obsessies met voedsel, heb je de beslissing genomen om Anonieme Overeters te proberen. Een lijst met bijeenkomsten in Nederland vind je hier. Het is handig om de contactpersoon te bellen om er zeker van te zijn dat de dag, tijd en locatie van de bijeenkomst niet veranderd zijn in de tussentijd.

Wanneer je naar een bijeenkomst gaat, zal je daar mannen en vrouwen vinden die een gemeenschappelijk probleem, dwangmatig eten, met je delen en die een gemeenschappelijke oplossingen hebben gevonden: de Twaalf Stappen en Twaalf Tradities van Anonieme Overeters. Je kunt tussen de 3 tot 30 mensen aantreffen op een bijeenkomst. Gemiddeld komen ongeveer negen mensen naar een bijeenkomst. Veel leden gaan naar meer dan één bijeenkomst per week. Je zult warm ontvangen worden.

De bijeenkomst opent meestal met Het Gebed om Kalmte en er wordt misschien een stuk voorgelezen genaamd “Wij nodigen je uit”. Deze omschrijft de ziekte van dwangmatig overeten en het Twaalf Stappen programma. De format van een bijeenkomst kan variëren, maar alle OA groepen zijn er op gefocust om herstel te vinden op drie niveau’s: lichamelijk, emotioneel en spiritueel,door middel van de Twaalf Stappen. Verder is het enige vereiste voor leden een verlangen op te houden met dwangmatig eten.

De formats van bijeenkomsten kunnen variëren, maar het zou kunnen dat een spreker 10-15 minuten spreekt over hoe het leven er uit zag vóór OA, wat er gebeurde en hoe hij of zij nu in het leven staat. Of het kan zo zijn dat iemandvoorleest uit literatuur van OA of AA (Anonieme Alcoholisten). Andere leden zullen hun ervaring, kracht en hoop delen. Je krijgt de gelegenheid om jezelf voor te stellen, als je dat wilt. Je zult er achter komen dat je niet alleen bent, dat er een weg is uit deze wanhoop. Omdat anonimiteit een sterk principe is binnen het OA programma, ben je ervan verzekerd dat hetgeen je deelt binnen de OA kamers zal blijven. Dit geeft je de veiligheid om je ervaringen eerlijk te kunnen delen.

Je zult misschien je eigen verhaal herkennen als je luistert naar wat anderen delen. Luisteren naar anderen helpt om anderen te ontmoeten die hebben wat jij wilt hebben, zij het gewichtsverlies, helderheid, het genot van het bereiken en onderhouden van een gezond lichaamsgewicht, of de vrijheid van de obsessie van destructieve eetgewoontes. Misschien wil je iemand met wie je je kunt identificeren vragen als sponsor. Een sponsor zal de ervaring, kracht en hoop die hij of zij heeft in het Twaalf Stappen programma tot herstel met je delen en zal wellicht je vragen met betrekking tot het OA programma kunnen beantwoorden. Schroom niet om vragen te stellen. Het kan nodig zijn om eerst meerdere bijeenkomsten bij te wonen voordat je een sponsor vindt.

Als leden delen, zullen ze misschien spreken over een Hogere Macht of God. OA is geen religieus programma en onderschrijft geen specifieke religieuze ideologie. Het is een programma dat spirituele principes in de praktijk brengt, en de leden benaderen deze principes op hun eigen wijze door middel van een Hogere Macht, hoe ieder deze dan ook ervaart.

Een lijst zal wellicht rondgaan waarop iedereen hun naam en telefoonnummer kan noteren, zodat leden elkaar steun kunnen geven tussen bijeenkomsten in. Iemand van de bijeenkomst waar je bent geweest kan je bellen om je eventuele vragen te beantwoordenover het programma. De lijst geeft je de mogelijkheid om zelf telefoonnummers over te nemen zodat je om hulp kunt vragen als je het nodig hebt. De telefoon speelt een belangrijke rol in OA voor het krijgen en geven van steun en om je er aan te helpen herinneren dat je er niet alleen voor staat.

Bijeenkomsten duren meestal tussen één en anderhalf uur. Vóór en na de bijeenkomst kan je vragen stellen en ook wat OA literatuur aanschaffen om het programma te helpen ontdekken. De folder van Vragen en Antwoorden kan wellicht wat antwoorden geven op specifieke vragen. Deze folder zit in het Nieuwkomers Pakket dat je zult ontvangen. Door hulp te vragen neem je een belangrijke stap naarherstel.

Omdat OA zelfvoorziend is door middel van contributies van leden, zal een bakje of mandje rondgaan voor donaties. Deze worden gebruikt voor de huur, aanschaf van literatuur en voor het ondersteunen van verschillende dienstverlenende organen van OA.

Je zult zien dat sommige leden zichzelf opgeven om te helpen om de bijeenkomsten gaande te blijven houden, zoals de groepssecretaris, de penningmeester en degene die de ruimte gereedmaakt voor de bijeenkomst. Leden ervaren dat dienstverlening voor OA helpt met het onthouden van dwangmatig eten. Dienstverlening is belangrijk voor hun herstel en geeft ze een kans om iets terug te geven aan de gemeenschap die hun leven heeft gered. Er zijn diverse mogelijkheden op allerlei niveau’s binnen de OA gemeenschap, van het gereedmaken van de ruimte bij een bijeenkomst tot lid zijn van de Raad van Toezicht.

Een bijeenkomst eindigt meestal met de OA Belofte, “Ik leg mijn hand in die van jou” of een vergelijkbare wijze van sluiting. Als de bijeenkomst waar je komt niet goed voelt, probeer dan een andere groep op een ander tijdstip of locatie. Wij raden aan om op z’n minst zes bijeenkomsten bij te wonen om er achter te komen hoe OA je kan helpen. Indien er bij jou in de buurt niet veel face-to-face bijeenkomsten zijn, dan ben je natuurlijk welkom om een online bijeenkomst bij te wonen.

Wat je NIET gaat vinden bij OA bijeenkomsten zijn weegmomenten, voorverpakte maaltijden, contributies, vergoedingen, “moeten” of oordelen.

Wat je WEL gaat vinden bij OA bijeenkomsten:

  • Acceptatie van wie je nu bent, wie je was en wie je zal zijn
  • Begrip van de problemen die je nu hebt – problemen die zonder meer gedeeld worden door andere leden in de groep
  • Communicatie die op natuurlijke wijze voortvloeit uit ons wederzijds begrip en acceptatie
  • Herstel van je ziekte van dwangmatig eten
  • Kracht om een nieuwe manier van leven in te gaan door het accepteren en begrijpen van jezelf, het beoefenen van het Twaalf Stappen herstel programma, het geloof in een kracht groter dan jezelf, en de steun en kameraadschap van de groep

Als je besluit dat je een van ons bent, dan verwelkomen we je met open armen. Wat ook je omstandigheden zijn, we bieden je het geschenk van acceptatie. Je bent niet langer alleen. Welkom bij Anonieme Overeters. Welkom thuis!