Wat is dwangmatig eetgedrag?

De definitie van dwangmatigheid is 'iets onredelijks te doen, of de aandrang daartoe voelen, zonder weerstand te kunnen bieden'.

Dwangmatig eetgedrag blijkt niet alleen uit de hoeveelheid voedsel die wij tot ons nemen - of zouden willen nemen. Het is ook de wijze waarop wij proberen ons eten en gewicht te beheersen. Sommigen hebben een tijdelijke 'oplossing' gevonden in laxeren, braken, overmatig sporten of vasten.

Alle dwangmatige eters hebben echter één ding gemeenschappelijk: zij worden gedreven door krachten die zij niet begrijpen om meer of minder te eten dan zij nodig hebben.

Dwangmatig eten; een ziekte

Een dwangmatig eter heeft meestal jarenlang geprobeerd 'normaal' te eten. Hierin is hij of zij op eigen kracht niet geslaagd. De ervaring leert dat door het probleem samen aan te pakken met behulp van een gestructureerd stappenplan, meer succes wordt geboekt.

Bij Anonieme Overeters gaan we ervan uit dat dwangmatig eten een ziekte is die tot stilstand gebracht kan worden. Veel dwangmatige eters zagen zichzelf als zwak en voelden zich sociaal buitengesloten. Bij OA merkten wij dat dit symptomen zijn van een ziekte.

Deze ziekte kan tot stilstand gebracht worden door een stappenprogramma te volgen en gebruik te maken van de hulpmiddelen tot herstel. De enige voorwaarde is een verlangen op te houden met dwangmatig eten.

Lees meer...