Professionals in de gezondheidszorg

Heeft u patiënten waarbij gewicht, lichaamsbeeld en/of eetgewoontes gezondheidsproblemen veroorzaken?

Anonieme Overeters houdt zich niet bezig met de medische aspecten van over- of ondergewicht, wel met de dwangmatige aard van over- of ondereten. OA gaat ervan uit dat de ziekte van dwangmatig eten drievoudig van aard is: lichamelijk, emotioneel en spiritueel. Deze ziekte kan tot staan worden gebracht, maar niet worden genezen. Het kan worden vergeleken met alcohol- en drugsverslaving. Onze benadering kan professionele zorg aanvullen en is in geen geval een vervanging hiervan.

Wat houdt Anonieme Overeters in?

Anonieme Overeters is een gemeenschap van individuen met een gezamenlijk probleem: dwangmatig eetgedrag. Wij komen bij elkaar om ervaring, kracht en hoop te delen teneinde dit probleem op te lossen en anderen te helpen hetzelfde te doen. De enige voorwaarde voor lidmaatschap is het verlangen te stoppen met dwangmatig eten. Er zijn geen (financiële) verplichtingen voor lidmaatschap. Wij bedruipen onszelf door vrijwillige bijdragen. Ons doel is ons één dag tegelijk te onthouden van dwangmatig over- en/of ondereten. We doen dit door regelmatig contact met andere leden te maken, OA bijeenkomsten te bezoeken en door het volgen van het Twaalf Stappen programma van de Anonieme Alcoholisten, waarbij we de woorden "alcohol" en "alcoholist" vervangen door "voedsel" en "dwangmatige over- en/of ondereter".

Hoe bereiken en behouden leden een normaal gewicht?

Anonieme Overeters is een programma gebaseerd op de principes van Anonieme Alcoholisten. Door dit herstelprogramma te volgen hebben veel mensen een gezond gewicht bereikt en behouden. Door jarenlange ervaring met dwangmatig eten en het herstellen hiervan, zijn we in staat om begrip en ondersteuning te bieden aan de dwangmatige eter. Ook kunnen we algemene begeleiding bieden in het ontwikkelen van een persoonlijk voedselplan (meer informatie hierover is te vinden in de folders "A plan of eating" en "Dignity of choice", te bestellen via www.bookstore.oa.org). Wij claimen geen expertise op het gebied van voeding, onze leden worden naar medische professionals verwezen voor begeleiding en voor goedkeuring van een voedselplan.